Fiets gestolen! Heeft aangifte doen zin?

De noodzaak van een fietsverzekering is groot, want dagelijks worden er 311 fietsen gestolen. Van alle in Nederland gestolen fietsen wordt er slechts een paar procent teruggevonden. Voor het terugkrijgen van je fiets heeft het dus nauwelijks zin om aangifte te doen. Toch is aangifte doen wel aan te raden en voor de fietsverzekering is het zelfs noodzakelijk.

Justitie geeft geen hoge prioriteit aan kleine criminaliteit. Aangifte doen van een gestolen fiets kun je online doen. Als je fiets verzekerd is, kun je de schade declareren bij de verzekeraar. Hiervoor geldt als eis dat je een proces verbaal moet kunnen overleggen.

Zorg voor een goede beveiliging

Fietsdiefstal kun je niet voorkomen. Je kunt de kans hierop wel verkleinen. Bij het afsluiten van een fiets worden er eisen gesteld aan de sloten. Aan de minimale eisen moet je voldoen om dekking te hebben bij diefstal. Ook voor jezelf doe je er verstandig aan om de nodige zorg te besteden aan beveiliging. De fiets is mogelijk wel verzekerd, maar je moet niet willen dat je fiets wordt gestolen. Je kunt de kans op diefstal aanzienlijk verkleinen door de fiets altijd ergens aan vast te maken.

Hoe moet je aangifte doen?

Aangifte kan online of op het politiebureau. Je krijgt een proces verbaal, welke je door moet sturen naar de verzekeraar van de fiets. Jouw fiets wordt door de politie in het fietsdiefstalregister opgenomen. Wordt jouw fiets nog wel teruggevonden? Dan krijg je de fiets thuisbezorgd. Na aangifte kun je de claim gelijk indienen bij de verzekeraar.

Aangifte doen is altijd aan te raden en voor de fietsverzekering zelfs verplicht.

Leave a Comment

Your email address will not be published.