Fiets kopen, waar moet u op letten?

Waar moet u op letten bij het kopen van en nieuwe of gebruikte fiets? Uiteraard let u op de kwaliteit van de fiets, maar er zijn ook minder voor de hand liggende zaken waar u goed op moet letten. Wij hebben een aantal punten voor u op een rijtje gezet.

U ziet een mooie, goedkope fiets van een goed merk. Op basis hiervan kunt u de fiets kopen. Toch doet u er verstandig aan om verder te kijken.

Past de type fiets bij u?

Er zijn verschillende type fietsen met verschillende eigenschappen. Voor het fietsen van lange afstanden moet u geen mountainbike kopen. Het fietst misschien wel prettig, maar het is niet voor niets dat deze niet voor lange afstanden verkocht worden. Gaat u grote afstanden overbruggen met de fiets? Overweeg dan een e-bike. Een dergelijke fiets past dan namelijk beter bij u. Gebruikt u de fiets om naar het centrum te fietsen? Zorg dan voor goede sloten en natuurlijk een fietsverzekering.

De frame moet passen bij uw lengte

Door de zadel en de stuur hoger of lager te zetten kunt u de comfort van de fiets verhogen. Bij het kopen van een fiets moet u ook goed letten op de framemaat. Bij uw lengte past namelijk een bepaalde framemaat. Koop alleen fietsen die goed bij uw lengte passen. Voorkom een miskoop en kies de juiste maat.

Een gebruikte fiets, of toch een nieuwe?

Fietsen gaan met goed onderhoud tientallen jaren mee. Daardoor zijn tweedehands fietsen nog relatief duur. Ze gaan immers vaak nog jaren mee. Voor iets meer geld kunt u een nieuwe fiets komen waar u de eerste jaren weinig onderhoud aan hebt. Door er voor een paar tientjes per jaar een fietsverzekering bij af te sluiten bent u ook nog jaren verzekerd tegen diefstal.

Let bij een tweedehands fiets goed op de banden en de wielen

De banden en de wielen zijn kwetsbare onderdelen van fietsen. Als u een fiets koopt met versleten banden, moet u er rekening mee houden dat u tientallen euro’s nog moet investeren om nieuwe banden te kopen. Koop vooral geen fiets waarvan de wielen beschadigd zijn. Indien u nieuwe wielen moet kopen bent u ook weer ongeveer €25 tot €50 kwijt. Koop liever een iets duurdere tweedehands fiets waar u niet gelijk onderhoud aan heeft.

Leave a Comment

Your email address will not be published.