Fietsdiefstal

Hoe groot is de kans dat uw fiets wordt gestolen? Wordt een nieuwe fiets vaker gestolen dan een oudere fiets? En maakt het uit of u in de Randstad woont of niet? De Fietsersbond houdt nauwkeurig bij hoeveel fietsen er worden gestolen. Daarnaast heeft zij ook tips om fietsdiefstal te voorkomen.

Wat is de kans dat mijn fiets wordt gestolen?

Elk jaar worden er zo’n 700.000 fietsen gestolen. Op een totale fietsvoorraad in Nederland van circa 16,5 miljoen fietsen, is dit 5,6%. Verhoudingsgewijs neemt het aantal fietsdiefstallen wel af. Werd er in 1985 nog 7,5% van de fietsen gestolen, in 2000 was dit de voormelde 5,6%. Uit het onderzoek blijkt niet de verhouding tussen nieuwe of oude fietsen.

Waar wordt het meest gestolen?

Waar moet u extra goed opletten als u uw fiets stalt? Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat 45% van de fietsen in gewone woonwijken wordt gestolen. Bij u thuis dus. Voor uw huis of als u de fiets heeft gestald in de tuin of schuur. Daarna komen stads-/winkelcentra met 29%, de NS-Stations met 198% en tot slot sportcomplexen met 5%. Dit betekent dat u juist ook thuis uw fiets gewoon goed op slot moet zetten.
Woont of bent u in de Randstad? Dan wordt uw fiets vier maal zo vaak gestolen als in een kleinere gemeente. Het risico van diefstal is groter in de grote steden. Extra opletten dus.

Wanneer wordt het meest gestolen?

Bijna de helft van de fietsen wordt overdag gestolen. Veel consumenten denken dat hun fiets overdag wel veilig is, en letten minder op het op slot zetten ervan.

Hoe kan ik diefstal voorkomen?

Maar liefst 55% van de gestolen fietsen had maar één slot (doorgaans het oude vertrouwde ringslot), en 9% stond geeneens op slot. Het belangrijkste dat u kunt doen, is uw fiets goed op slot zetten. En dat betekent simpelweg het gebruik maken van twee sloten. Een degelijk ringslot, en een kettingslot waarmee u de fiets vastzet aan de omgeving. Zo maakt u het de dieven erg lastig om de fiets weg te nemen.
Daarnaast is het raadzaam om uw fiets te voorzien van een ingegraveerde postcode of een chip. Deze fietsen komen driemaal zo vaak terug bij de eigenaar!

Leave a Comment

Your email address will not be published.