Maakt de e-bike het verkeer onveiliger?

De fiets met trapondersteuning wordt voor de Nederlandse wetgeving niet gezien als een motorrijtuig. Toch kan een dergelijke fiets voor onveilige verkeerssituaties zorgen.

Inmiddels rijden er ongeveer één miljoen e-bikes rond. Dit betekent dat vijf procent van de Nederlanders een dergelijke fiets bezit. De e-bike is vooral populair onder ouderen, maar steeds meer jongere verkeersdeelnemers ontdekken het gemak van deze fiets. Maar de snelle e-bike kan ook zorgen voor onveilige verkeerssituaties.

De trapondersteuning is maximaal ingesteld op ongeveer 25 kilometer per uur. Bij hogere snelheden zou de fiets vallen onder de noemer motorrijtuig en geldt er bijvoorbeeld de verplichting om een kenteken op de fiets te plaatsen en om er een WA-verzekering voor af te sluiten. Het gevaar is de snelheid van de fiets in combinatie met het feit dat de e-bike geen geluid maakt. Een snorfiets is veiliger, want deze hoor je aankomen. Dat is bij de e-bike niet het geval. Het gewicht van de e-bike maakt deze elektrische fiets ook nog minder wendbaar in vergelijking met een reguliere fiets.

Gebruikers van een e-bike moeten hier rekening mee houden in het verkeer. Uiteraard niet alleen om materiële schade te voorkomen, maar vooral om te voorkomen dat u bij uzelf of bij anderen zware lichamelijke letsel aanbrengt. Houdt er rekening mee dat andere weggebruikers de snelheid moeilijk kunnen inschatten. Matig uw snelheid bij drukte in het verkeer, ook voor uw eigen veiligheid.

Schades aan anderen die door de e-bike worden veroorzaakt, zijn te claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De kans is groot dat u deze verzekering in combinatie met de inboedelverzekering hebt afgesloten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.