Maximum snelheid op fietspaden

Met de enorme toename van elektrische fietsen en het steeds populair worden van wielrennen, komt de discussie naar voren om een maximum snelheid op fietspaden in te voeren. De VNG wil een maximale snelheid op fietspaden van 25 km/h invoeren. Tevens moet er, vanwege de toename van allerlei soorten bakfietsen, een maximum breedte worden ingevoerd.

Fietsen onveiliger

Een dergelijke gedachte is niet zo vreemd als het wellicht op het eerste oog overkomt. De afgelopen jaren zijn er diverse ernstige ongelukken geweest, waarbij grote pelotons fietsgroepen over de fietspaden razen, en in botsing kwamen met recreatieve of normale fietsers. Grote verschillen in snelheid zijn ongewenst en dragen bij aan verkeersonveiligheid.

Meer regels, zijn die ook uitvoerbaar?

Er zijn nog veel vragen bij de uitvoerbaarheid. Zo hebben fietsen normaliter geen snelheidsmeter, dus hoe kan de fietser weten hoe hard hij fietst? En wie gaat de regels handhaven? Op welke wijze kunnen fietsers worden geïdentificeerd, fietsen hebben geen kenteken. De politie heeft al meer dan genoeg taken. De komende maanden zal de discussie verder gevoerd worden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.