Tips tegen diefstal elektrische fiets

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Inmiddels rijden er meer dan 1,2 miljoen elektrische fietsen rond in Nederland en de verwachting is dat er dit jaar nog eens zo’n 200 duizend van verkocht zullen worden. Volgens verkopers zijn voornamelijk forenzen en jonge moeders verantwoordelijk voor de huidige populariteit van fietsen met trapondersteuning. Lange afstanden zijn beter bereikbaar geworden en tegen de wind in fietsen met een kleuter voor- en achterop is nu ook voor de niet-atleet goed te doen. Nadeel van de fietsen is echter dat ze wat duurder zijn in aanschaf tegenover de gewone fiets, en vanwege die hoge waarde ook populair onder dieven. Nederlands grootste fietsverzekeraar verwacht dat de premie van een elektrische-fiets-verzekering het komende jaar zal oplopen.

De elektrische fietsen met de grootste kans om gestolen te worden, zijn de fietsen met een niet-afneembaar display. Via deze display wordt de trapondersteuning aangestuurd. Zonder dit schermpje is de fiets niet meer als elektrische fiets bruikbaar. Bij sommige fietsen is de display daarom te verwijderen als de fiets weggezet wordt. Bij andere fietsen zit deze vast gemonteerd aan het frame. Volgens de politie zijn het de professionelere fietsendieven die achter deze fietsen aan zitten. Ze worden met dichte sloten in een busje geladen en elders opengebroken. Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat veel van deze fietsen, net als gestolen auto’s, in andere Europese landen weer opduiken.

Fiets op slot

In de eerste plaats kan fietsdiefstal door de fietseigenaar zelf voorkomen worden. Zo staat een groot deel van de gestolen fiets helemaal niet op slot. Een ander deel van de fietsen staat alleen vast met een ringslot (het slot dat bevestigd is op het frame van de fiets en door de spaken heen gaat) terwijl juist het vastketenen aan een vast voorwerp dieven afschrikt.

Tips hoe je een fiets goed op slot kan zetten:

  • Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt bovendien vertragend voor de fietsendief.
  • Zet je fiets aan de zogenoemde ‘vaste wereld’ vast , bijvoorbeeld een brug of fietsenrek, zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.
  • Maak je fiets met frame en voorwiel aan de vaste wereld vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is.
  • Maak je slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.
  • Bij een kettingslot: het is beter om de ketting een paar keer om paal en fiets te wikkelen dan los te laten bungelen. Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.
  • Bij een beugelslot: bevestig het slot nooit in het midden van het frame aan de vaste wereld. De dief kan dan met de hele fiets gaan ronddraaien (de fiets zelf als hefboom gebruiken), waardoor het slot open knalt.
  • Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Op sommige plekken, zoals het Amsterdamse Amstelstation, draaien dieven het voorwiel los en nemen de rest van de fiets mee.
  • Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
  • Een glimmende fiets te midden van oude barrels valt ook bij dieven op. Met een plastic zak over het zadel of ontbrekende spatborden oogt een fiets al minder aantrekkelijk. Het meest in trek bij dieven zijn overigens damesfietsen en mountainbikes.
  • Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt.

Verzekeren

Bij het afsluiten van een fietsverzekering voor uw elektrische fiets zijn een aantal zaken van belang. Bekijk altijd goed wat het maximale bedrag is dat een verzekeraar uitkeert. Dat kan simpelweg de aanschafwaarde zijn, maar er zijn ook verzekeraars die nooit meer dan 1.500 euro uitkeren. Bovendien is het belangrijk om naast de premie te letten op de extra dekkingen. Zijn problemen met een delicaat onderdeel als de accu bijvoorbeeld meeverzekerd? Geeft de verzekering ook een vergoeding voor pechhulp en eventueel een leenfiets? De meest basale verzekeringen keren slechts uit in het geval van diefstal van de complete fiets.

Fietsdiefstal

Maar wat te doen als uw fiets, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch gestolen wordt?
Er zijn een paar handelingen die je moet ondernemen ná de diefstal:
1. Doe aangifte bij de politie, bij het politiebureau of via www.politie.nl/aangifte.
2. Meld de diefstal meteen aan bij de schadeafdeling van de verzekeraar waar je de fietsverzekering hebt afgesloten.
3. Zorg dat je de fietssleutel (inclusief de reservesleutel) plus aankoopbon paraat hebt. Vaak wordt hierom gevraagd door de schadeafdeling. In de polisvoorwaarden van de fietsverzekering staat precies vermeld wat je bij diefstal moet overleggen.

Meer weten over fietsverzekeringen

Met een fietsverzekering kunt u het risico van diefstal voordelig verzekeren. Wilt u meer weten over welke fietsverzekeringen er zijn, en welke premie en voorwaarden gelden? Bekijk ons overzicht van fietsverzekeringen.

Lees meer:

Leave a Comment

Your email address will not be published.